Notícies

csdCampionat d'Espanya Seleccions Autonòmiques per Equips Sub16 i Sub14 2011

Del 27 al 30 de juny a Pamplona

Participants Catalunya Sub-16:
Marc Sanchez Ibern
Marc Balagué Camps
Ferran Gonzalez Hernandez
Elisabet Ruiz Font
Andrea Norte Garcia
Cristina Vidal Zamora

Participants Catalunya Sub-14:
Martin Forsberg Conde
Màxim Ventura Bolet
Llàtzer Bru Rulló
Laura Martín Perez
Gal.la Garcia-Castany Musellas
Andrea Lafuente Calvillo
Marta Castillo

 

sub16 joventut sub14 joventut

Cròniques

Ronda 1
Avui hem començat el campionat de la joventut a Pamplona, la sala de joc està ubicada a l’hotel Iruña Parck, és una sala molt àmplia, i adequada per poder realitzar competicions d’escacs, com ja s’havia comprovat en anys anterior al disputar-se diverses edicions, tant el magistral com l’obert de Pamplona, l’única pega és la gran distància que separa l’hotel on ens hostatgem , l’hotel Maissonave de la sala de joc, uns 25 minuts a peu i el fet de que l’organització no tingues previst el desplaçament dels jugadors fins la sala de joc, per aquest motiu ens hem de desplaçar amb autobús.
Pel que fa al desenvolupament de la 1ª ronda, els 2 equips de Catalunya partien amb el Nº 2 de ranking, per aquest motiu totes les partides d’aquest matí s’han retransmès per internet.
A sub-14, l’equip s’ha imposat per 3-1 a l’equip de les illes Balears, l’únic punt l’ha cedit el Martin Fosberg davant de Shen Yue, el Martin a sacrificat un peó, i amb les complicacions no ha trobat la compensació suficient i el seu rival ha jugat molt bé i ha anat augmentant la seva avantatja fins aconseguir el punt, el Llatzer Bru, i la Gal.la Garcia en canvi han aconseguit una posició superior, que han transformat en avantatja material i no han donat cap opció als seus rivals, i la Marta Castillo directament a guanyat peça i s’ha imposat clarament a la seva rival, encara que aquesta no abandonava.
A sub-16 el Marc Sánchez en una posició en la que el seu rival havia de jugar passiu, aquest ha intentat aconseguir activitat, i en canvi s’ha trobat un mat en directe, la següent en acabar a estat la Cristina Vila que ha aconseguit taules en un final de dames amb peó de menys, l’Elisabet Ruiz tenia una clara avantatja, però en una sèrie d’incorreccions en l’ordre de les jugades a perdut una part de la seva avantatja, però continuava atacant i a la que el seu rival ha comés un error a definit la partida, i al Ferran González, l’hi ha costat més del previst guanyar a la seva rival, ja que aquesta atacava amb molta força i ell s’ha quedat una mica passiu, però quan a aconseguit activar-se ha imposat la seva avantatja material amb certa facilitat.
David Monell

Ronda 2

Avui els nois han jugat el primer dels 2 dies amb doble ronda, amb un bon resultat tant pel matí com per la tarda. Aquesta tarda l’equip sub-14 a guanyat per 3 a 1 a l’equip d’Extremadura, als 2 primers taulers les partides han finalitzat en taules desprès de que tant el Max Ventura com el Llàtzer Bru hagin espatllat les seves posicions desprès de tenir avantatja i de poc que no perden, però han mantingut la sang freda i han aconseguit les taules, al tercer tauler, la Gal·la Garcia a imposat la seva avantatja posicional i primer a guanyat un peó i desprès una torre per imposar-se a la seva rival i aconseguir el seu segon punt del dia, al quart tauler, la Laura Martín també a convertit la seva avantatja posicional en una peça de més i s’ha imposat en el final. L’equip de sub-16 també ha guanyat per 3-1 a l’equip de València, el Marc en una partida molt tàctica, s’ha imposat al seu rival, al no deixar-lo enrocar, quan aquest no ha volgut retornar el peó de més que tenia i a partir d’aquí, ja no ha donat cap oportunitat i ha obligat al seu rival a rendir-se, el Marc Balagué, ha comès un error a l’obertura que l’hi ha costat una qualitat i desprès la partida sempre ha estat costa amunt i no ha pogut fer res contra el seu rival, al tercer tauler, l’Elisabet Ruiz, a guanyat una partida molt igualada, i desprès a causa de la pressió a la que ha sotmès a la seva rival, una qualitat han estat decisives per aconseguir la victòria, i al quart tauler, l’Andrea Norte no ha tingut dificultats amb la seva rival i desprès de capturar un peó a e6, la posició del negre s’ha derrumbat, i només ha calgut anar amenaçant mate i menjant peces. Així doncs a estat un dia rodó, amb victòries en tots els matxs, i els 2 equips al capdamunt de la classificació, demà, l'equip sub14 s’enfrontarà a l'equip de Canàries, n. 5 del ranking i el sub-16 al d’Andalusia, n. 3 del ranking , per tant ja són matxs decisius per la classificació final.
David Monell

Ronda 3
Aquesta tercera ronda es presentava, com a molt important de cara a la classificació final en les dues categories.
El torneig es disputà a 6 rondes i això vol dir que no es poden tenir accidents ja que no hi ha temps per recuperar. En Sub-16, Catalunya s’enfrontava a la potent Andalucía en un encontre gairebé decisiu, ja que són els dos màxims candidats a la victòria final, juntament amb Madrid El matx va estar molt igualat de principi a fi i el 2 a 2 final va ser just. En Marc Sánchez va quedar una mica inferior molt aviat, tot i portar blanques. La precisió en defensa va fer signar les taules molt aviat. Al segon tauler, en Marc Balague no es va trobar mai còmode, tot i la numantina defensa no va poder salvar la partida. El nostre tercer tauler el va defensar l’Elisabet Ruiz que va aconseguir una posició esplèndida i possiblement guanyadora. La seva particular forma de racionalitzar el temps no li va deixar veure les continuacions que guanyaven. Les taules van ser un fet i es van escapar les nostres possibilitats de guanyar el matx. L’heroica del dia va ser, la Andrea Norte que va superar a la seva rival en tot moment amb una victòria clara. Bona partida de Andrea. En el Sub-14 es va jugar contra Canàries i en principi semblava un equip molt assequible. Ben aviat es va veure que seria un llarg matí de patiment. No m’agradava cap partida i l’empat final el dono per bo ja que la derrota va estar molt a prop. Al primer taulell, un excessivament agressiu Martín Forsberg va patir fins al final per endur-se mig punt contra un rival que el va tenir contra les cordes massa temps pel meu gust. El millor, la seva lluita. En Max Ventura va ser la meva principal preocupació durant tot el mati ja que va passar de una meravellosa posició a començar a perdre el fil de la partida acabant perdent una partida que jo pensava que guanyaríem. La Gal-la va salvar l’equip de la derrota guanyant una partida que va tenir controlada sempre i tot i que la seva rival va desaprofitar millors defenses. El joc de Gal-la s’està consolidant. La Laura Martín, no va aprofitar l’ avantatge decisiva de l’obertura i es va veure defensant (molt hàbilment) una partida que jo pensava que acabaria ràpidament amb victòria, acabant finalment amb taules desprès de un llarg camí ple de pedres. Seguim amb les postres possibilitats intactes i l’ànim no cau. Joan Mellado

Ronda 4
Avui s'ha jugat la 4a ronda, amb diferents resultats per als 2 equips.
L'equip sub-14 s'enfrontava amb el de València, el primer del rànquing. La primera partida en acabar ha estat la del Martin Forsberg, que per no perdre un peó ha permès que el seu rival obrís columnes d'atac i desprès no ha trobat la manera de defensar una posició difícil. Tot seguit la Laura Martin ha aconseguit la victòria en una partida en la que ha imposat la seva iniciativa, que ha transformat en el punt ja que la rival perdia una torre en el final. Desprès la Gal·la Garcia-Castany s'ha imposat en un final de dames amb 2 peons de més, i cada cop que el rival intentava crear amenaces, la Gal·la guanyava un altre peó i evitava qualsevol intent del rival, fins que ha avançat un peó i el rival no ha tingut més remei que abandonar. En el segon tauler, el Max Ventura ha jugat una partida de més de 5 hores, fins quedar-se sol a la sala. La partida estava força igualada fins que el Max ha perdut un peó i desprès un altre en un final amb dama i torre per banda. Llavors ha aprofitat un error de la seva rival i ha activat la dama i la torre. Primer ha tingut un escac continuo i desprès s'ha saltat un mat en 2 , però tot aixó desprès de 2 hores jugant amb 30 segons. De totes maneres l´empat a 2 amb València és un bon resultat.
Pel que fa a l´equip sub-16, s'ha imposat amb un contundent 3,5 a 0,5 a l'equip d'Aragó. La Cristina Vidal ha guanyat un peó i una qualitat i s'ha imposat en un final de torre contra cavall amb peó de més. A continuació el Marc Sánchez, encara que tenia també qualitat de més, s'ha quedat en una posició pasiva on el rival tenia tant l´alfil i la torre molt actives i ha firmat les taules. A l´Andrea Norte li ha costat igualar amb negres, però poc a poc ha aconseguit igualar la posició i desprès, amb una bonica combinació, ha guanyat peça i s'ha imposat a la seva rival. Pel que fa el Ferran González estava en una posició igualada, però quan ha avançat els peons, el seu rival no ha trobat la manera de parar-ho i en un final de torres ha imposat la seva activitat i ha passat un peó decisiu.
Aquesta tarda es juga la cinquena ronda. L'equip S-14 juga contra Castilla la Mancha i el S-16 contra el de Madrid, on es decidirà la classificació de S-16.
David Monell

Ronda 5
Aquesta tarda, la classificació sub-14 ha donat un tomb inesperat amb la sorprenen derrota de l'equip de València enfront del de Canàries, això junt amb la victòria per 3-1 de l’equip català, contra Castella la Mancha, a fet que ara el primer classificat sigui Catalunya amb 1 punt de desempat d’avantatge sobre Canàries.
A la ronda de demà, Catalunya depèn només del seu resultat, pel que fa a les partides, la primera en acabar a estat la Gal·la Garcia que ha imposat la seva superioritat del començament al final, desprès pràcticament al mateix temps, han acabat les demés partides, el Martín Forsberg ha aconseguit una qualitat d’avantatge i s'ha imposat en el final, el Llàtzer Bru, amb qualitat de menys però decisiva per guanyar, s'ha descuidat una jugada intermitja i ha perdut en el final, i la Laura Martín ha guanyat amb certa comoditat a la seva rival.
A sub-16, les coses han anat diferent, l'equip s'enfrontava al de Madrid, i l'encontre no ha pintat mai gaire be , el Ferran González en una posició que estava un mica millor no ha jugat prou enèrgic i s'ha quedat en una posició restringida i poc a poc el seu rival l'ha transformat en una qualitat, el Marc Sánchez ha realitzat una jugada que simplificava la posició i perdia la seva avantatja, i ha firmat les taules, l'Andrea s'ha quedat inferior a l'obertura i ha aconseguit les taules desprès de defensar un final amb peó de menys, l'Elisabet per la seva banda, sempre ha tingut una posició igualada i per més que ha intentat forçar la posició no ha aconseguit passar de les taules. Ara Catalunya està 4ª a 3 punts de Madrid i 1 d´Andalusia que demà s'enfronten entre ells, i empatat a punts amb Astúries, el nostre rival de demà.
David Monell

Ronda 6
Avui s’ha acabat el campionat d’Espanya infantil i cadet, tots els jugadors eren conscients de la importància d’aquesta ronda i no han fallat, l’equip sub-16 ha guanyat per un contundent 4 - 0, però l’empat entre Madrid i Andalusia els ha desplaçat a la 3 posició, mentre que l’equip sub-14 ha guanyat per 3,5 - 0,5, i han quedat primers en solitari.
Al sub-16, el Marc Sánchez ha guanyat un peó i ha derivat la partida cap un final on el peó ha estat decisiu, el Marc Balague, en una partida molt tàctica ha guanyat una peça, a pesar de tot, el seu rival continuava, però quan ha guanyat la segona ja ha estat massa, l’Elisabet Ruiz ha sortit millor de l’obertura i tot i que durant uns instants semblava que la seva rival igualava la posició ha activat les seves peces i amb un peó passat ha aconseguit la victòria, l’Andrea Norte tenia un fort atac al rei negre, però ha preferit transformar-lo en avantatja material, que desprès dels cops tàctics ha resultat en qualitat i dos peons de més.
A sub-14, la Gal·la Garcia ha realitzat un fort atac al rei blanc que l’ha portat ha una ràpida victòria, les demés partides han trigat una mica més però a pesar de la tensió les partides s’anaven decantat cap al nostre costat, tret de la del Llàtzer Bru que ha comès un error tàctic en una posició complexa però avantatjosa per ell i s’ha hagut de conformar amb les taules, el Martín Forsberg tenia un peó de més que ha retornat per activitat i aquesta l’ha portat a una posició on el seu rival no ha trobat la defensa correcta, i la Laura Martín ha guanyat un peó i desprès ha anat maniobrant per guanyar una qualitat.
Pel que fa als resultats individuals cal destacar els 6 de 6 de la Gal·la Garcia i els 4,5 de 5 tant de la Laura Martín i de l’Andrea Norte, els 4 de 5 de l’Elisabet Ruiz i els 4,5 del Marc Sánchez al primer tauler de sub-16. David Monell