Notícies

feda Campionat d'Espanya Sub-14 2013

Cròniques

RONDA 7, 8 i 9 Gran actuació Catalana. Espectacular Guillem Salagran “El Gran”, 4ª posició amb gust de medalla d’or.

Finalment després de dos empats consecutius, el darrer contra González Capacete, que amb una gran dosi d’atzar, va poder salvar un final amb cavall i peó, contra alfil i 2 peons d’en Guillem Salagran, aquest arribava líder a la darrera ronda, amb mig punt d’avantatge sobre els seus tres perseguidors.
La darrera partida jugava contra l’1 de ranking l’andalús Miguel Santos (2215 fide). En excel•lent i ofensiva partida, dominada en tot moment pel Guillem, un mal moviment de rei a d2 enlloc de a f1, quan Santos ja estava en posició desesperada, va impedir que pogués rematar amb una brillant combinació que duia preparada (30.Txb7). De fet tot i no valdre Txb7 després de l’errada, ni Santos ( que va admetre-ho postpartida) ni alguns dels entrenadors, havien vist que ja no servia amb el rei a d2. En Guillem que si que ho va veure va haver de canviar la jugada, quedant ja en posició inferior i finalment perdent. Sense cap mena de dubte, a pesar del 4rt lloc final, el Guillem Salagran “El Gran” ha estat qui millor ha jugat en aquest campionat d’Espanya amb diferència i pot marxar amb el cap ben alt. És un quart lloc amb gust de medalla d’or. Felicitats Guillem!!!

salagran
Així doncs, finalment amb 7,5 punts l’extremeny Iñigo Lopez Mulet s’ha endut el torneig , amb millor desempat que els andalusos Jose Miguel Capacete, segon i Miguel Santos tercer.
L’Oriol Serra, amb 6,5 punts ha pogut acabar el torneig amb una nova bona victòria i demostrant que quan juga actiu, acostuma a endur-se el punt sencer. Molt bona feina de l’Oriol que l’ha permès acabar en 13ª posició de 151 participants.
El Manuel Pulido, que durant el torneig ha anat experimentant una gran evolució en el seu joc, després d’empatar tancant la sala a la ronda 7, amb una partida de gairebé 5 hores, va pagar l’esforç perdent en el duel català de la 8ª en deixar-se peça contra en Guillem Porta. A la darrera en una nova bona partida va guanyar a Sergio Escudero, finalitzant amb 6 punts, en la 17ªposició.
El Guillem Porta tot i perdre la darrera, en la seva millor partida del campionat, ha finalitzat amb 5,5 punts en 28ª posició i ara continuarà intentant plasmar la seva milloria en el torneig sots-16. També amb 5,5 punts després d’empatar la darrera partida, contra l’excampió d’Espanya Moisés Ucles, en Jaume Ros, treballador incansable, ha finalitzat el seu gran torneig en 32ª posició.
Amb 5 punts, trobem en Carlos Martínez (43é lloc) i el Xavier Povill (45élloc), companys de club, que ironies de l’atzar, jugaven junts la darrera partida i van empatar. Bon torneig d’ambdós i destacar l’esforç, concentració i ganes demostrades en tot moment pel Xavier Povill. També amb 5 punts i finalitzant en 47ª posició, tot i perdre la darrera partida contra l’excampió d’Espanya sots-10 de 2009, el canari Rodríguez Mellado, tenim l’Oriol Panadès, lluitador incansable, que també ha completat un bon torneig. Finalment amb 5 punts i en 51ª posició de 151 participants, trobem l’Àlex Ventura, que ha mostrat ser un campió, en sobreposar-se a un torneig que li ha sortit tort, continuant lluitant en tot moment i del qual de ben segur haurà après moltes coses i sortirà reforçat.
Amb 4 punts, després de perdre la darrera partida, ha finalitzat el Pol Bover, amb unes ganes, una passió i una energia renovades que de ben segur li auguren un gran futur. Mostrava amb orgull la seva derrota en la ronda 4 contra l’Oriol Panadès, com la seva millor partida. Aquest és el camí, on el joc és l’important, i no guanyar o perdre.
Finalment i després d’empatar en l’altre duel català de la darrera jornada, trobem amb 3.5 punts al Max Orteu i al Josep Maria Salleras. No té preu la lluitadíssima partida que varen realitzar, amb una gran intensitat, on semblava que es jugaven el campionat. Bravo! Un 10 per als dos que han après un munt de coses.

Els resultats en un torneig d’ escacs i especialment en escacs de base, són absolutament relatius i molt cops no reflexen, ni l’esforç ni el nivell de joc mostrat. L’important en aquests tornejos és la millora que poden experimentar els jugadors, amb l’ajut dels entrenadors. És probablement el torneig on més poden aprendre de l’any, sobretot quan s’esforcen al màxim.
Així doncs, no podem estar més contents i orgullosos de cada un dels 12 gladiadors que han representat la nostra selecció en aquest Campionat d’Espanya sots-14, on cada un d’ells ha intentat lluitar al màxim, tancant gairebé a cada ronda la sala de joc i protagonitzant grans partides i remuntades increïbles.
Els resultats importants són els que es veuran a mig i llarg plaç i estic convençut que si segueixen amb l’actitud mostrada en aquest torneig, tots ells seran grans jugadors. L’any vinent 8 dels 12 catalans seran encara sots-14.
Repetir la gran tasca realitzada pels dos entrenadors, l’MI Àngel Martín i l’MI Arturo Vidarte, que han fet més feina de la que els pertocava, i destacar l’ajut i comunió de les famílies que han ajudat a aportar tranquil•litat als jugadors. Tots els jugadors, com ha de ser, s’han sentit importants en tot moment.
Felicitacions a tots ells!

Dia 4 (ronda 6)

Nova victòria d’un impressionant Guillem Salagran amb 6 de 6, contra el 5é cap de sèrie del torneig, el gallec Alberto Portela, que l’alça cap al liderat en solitari amb 1 punt d’avantatge sobre els seus perseguidors .
Amb 4,5 punts tenim, el Guillem Porta després d’empatar amb Manuel Muñoz en un final d’alfils, on ha jugat novament massa ràpid i el Manuel Pulido després de també empatar amb l’Iñigo Lopez Mulet en una partida molt ajustada on el Manuel ha demostrat ser un veritable “león”, com el seu segon cognom.
Amb 4 punts trobem el Jaume Ros, després d’empatar novament, seguint invicte, el Carlos Martinez després de perdre contra Jose Miguel Capacete i l’Oriol Panadés després de rematar una bona partida.
Amb 3,5 punts està després d’empatar una altra lluitadíssima partida, l’Àlex Ventura, el Xavier Povill, que ha estat intentant infructuosament fins l’extenuació desnivellar un final de cavall contra alfil amb peó de més, i l’Oriol Serra després de tornar a caure en una posició força passiva.
Amb 3 punts apareix el lluitador Pol Bover després d’una nova victòria i amb 2,5 punts el Max Orteu, que malauradament ha deixat escapar una molt bona i treballadíssima partida.
Finalment el Josep Maria Salleras ha perdut, en una lluitada partida i es manté amb 2 punts.
Tarda de descans que hem aprofitat per carregar piles, anant a una cala propera a fer caiac i veient el fons marí amb ulleres i tub.

Dia 3 (ronda 5)

Nova victòria en una excel·lent partida del Guillem Salagran on ha estat capaç de derrotar la defensa francesa que li ha oposat el duríssim i segon cap de sèrie del torneig l’Iñigo Lopez (Extremadura). Amb aquesta nova victòria es situa colíder amb 5 de 5.
Victòries de Guillem Porta (4 punts), en un final boig, de l’Àlex Ventura (3 punts) en una partida molt seriosa i de l’Oriol Serra (3,5 punts) en el duel català de la jornada contra el Max Orteu (2,5 punts) en una lluitadíssima partida imposant la seva iniciativa a canvi d’un peó. Noves victòries també del Manuel Pulido (4 punts) en aprofitar l’error de l’excampió d’Espanya Moises Ucles (Andalusia) que s’ha deixat increïblement, en posició igualada, mat en una, i del Josep Maria Salleres que ha sumat el seu segon punt.
Treballats empats del Carlos Martínez (4 punts) i del Jaume Ros (3,5 punts). Tant el Xavier Povill (3 punts), l’Oriol Panadés (3 punts), com el Pol Bover (2 punts) han pagat l’enorme esforç del matí, perdent després d’importants errors. Això sí, l’Oriol Panadés ha lluitat com un lleó fins al final.

Dia 3 (ronda 4)

Nova victòria d’en Guillem Salagran que ha aconseguit atrapar en poques jugades la torre d’en Álvaro Bayo (La Rioja) permetent-li aconseguir el seu 4rt punt i seguir al grup capdavanter.
El Carlos Martínez ha aconseguit decantar al seu favor un final de cavall contra alfil per sumar el seu 3,5 punt.
Per la seva banda el Guillem Porta, sense jugar massa bé, s’ha aprofitat d’una deixada de peça del rival per sumar el seu tercer punt, així com un accelerat Manuel Pulido i un Jaume Ros que ha aconseguit una nova solvent victòria. El Xavier Povill després d’una entrega de peça que no valia, ha decidit lluitar fins el final. Després de 4 hores ha aconseguit arribar a un final de reis amb dos peons a canvi del cavall del rival (7 peons per 5 del rival). La seva tenacitat ha fet que el seu rival s’equivoqués per acabar creant un peó passat imparable i aconseguir el punt sencer.
També amb 3 punts tenim al tenaç Oriol Panadés que ha aconseguit remuntar en el duel català, on el Pol Bover amb molt bon joc i quan semblava ja guanyar ha subestimat el contrajoc de l’Oriol.
Amb 2,5 punts tenim a l’Oriol Serra que ha caigut en una posició molt passiva que no ha pogut sostenir i al Max Orteu que ha guanyat jugant una partida excel·lent.
Menció especial mereix l’Àlex Ventura, del qual no ens podem sentir més orgullosos. En l’obertura després d’ometre un cop tàctic del rival i perdre la dama a canvi d’una torre del rival, ha mostrat ser un gran campió i anar complicant la partida, remuntant-la fins fregar l’empat, perdent al final, tancant la sala després de 4.30 hores de partida. Un 10 per l’Àlex
Finalment el Josep Maria Salleras com ja profetitzàvem ha aconseguit el seu merescut primer punt.

DIA 1 i 2 (ronda 1, 2 i 3)

Dissabte van aterrar a Salobreña els 12 integrants de la selecció Catalana plens d’il•lusió i de ganes de lluitar. Aquí tenim la foto de l’expedició, on com a entrenadors acompanyant-los tenim l’MI Angel Martín i L`MI Arturo Vidarte i servidor com a delegat. Malauradament finalment no ha pogut venir cap representant femenina.
sub14
Després de les tres primeres rondes, només el Guillem Salagran ha pogut sumar els 3 punts, amb solvència i mostrant un joc molt sòlid.
El segueixen amb 2,5 punts l’Oriol Serra, que a la darrera ronda ha pogut acabar decidint al seu favor un final que semblaven taules, de cavall contra alfil i el Carlos Martínez, que a pesar de jugar massa ràpid la darrera partida i guanyar per temps! està fent un molt bon torneig.
Amb 2 punts tenim el gruix de l’expedició, 7 jugadors :
L’Àlex Ventura i el Guillem Porta que després de perdre la primera s’han refet. La darrera partida de l’Àlex s’ha decidit després d’entregar un peó amb un duríssim i excel.lent Dh3!! (amb 5 minuts de rellotge) amb el que ha guanyat torre.
També tenim el Manuel Pulido que després d’una excel.lent 2ª partida, on va aprofitar una boníssima preparació de L’Àngel, ha perdut la tercera ràpidament en deixar-se un atac doble. També amb 2 punts tot i perdre la darrera el Xavier Povill, treballador incansable, un 10 en actitud i ganes.
L’Oriol Panadés i el Jaume Ros han decidit copiar-se els resultats del torneig (taules, taules i victòria). Els dos estan treballant de valent i en la segona el Jaume va demostrar allò de que “la fe mueve montañas” en entaular en un final amb torre neta de menys.
Tanca el grup de dos punts l’altre creient dels catalans, el Pol Bover, que en la darrera partida ha aconseguit , en posició desesperada i durant més de 20 jugades amb segons al rellotge, muntar, entre jugades úniques, un contraatac espectacular, per vèncer al gran jugador murcià Sergio Escudero.
Amb 1,5 punts tenim el Max Orteu, que està mostrant molt bon joc i finalment tenim al Josep Maria Salleras, a qui els seus 0 punts no fan justícia al seu bon treball i joc. De ben segur que en breu assolirà el seu primer punt.
És d’agrair el bon ambient entre totes les famílies i membres de l’expedició. Avui, tarda de platja i germanor... demà més, amb una duríssima doble ronda.